HOME
Lange tijd was het voor wetenschappers een groot raadsel hoe de gecko in staat was om moeiteloos tegen verticale oppervlakten te lopen. Zelfs aan plafonds blijft de gecko kleven!

De oplossing blijkt, na lang onderzoek, te liggen op het gebied van 'nano-wetenschap'. De pootjes van de gecko zijn bekleed met miljoenen microscopisch kleine 'haartjes' die zo klein zijn dat ze onderhevig zijn aan een aantrekkingskracht met de moleculen van het oppervlak waar zij tegenaan lopen. Dit zijn de 'vanderwaalskrachten'. Alle 'haartjes' samen leveren zo voldoende aantrekkingskracht op waardoor de gecko als het ware tegen het oppervlak blijft 'kleven'.

De nano-technologie is inmiddels zo ver gevorderd dat we in staat zijn deze zeer dunne 'haartjes' na te maken en te verwerken in een plakband. Deze maakt het mogelijk dingen aan oppervlakken te laten kleven en weer los te nemen zonder dat er sprake is van lijm.
BIOMIMICRY VOORBEELDEN
De natuur is in miljoenen jaren geëvolueerd tot een rijke flora en fauna, die zich perfect heeft aangepast aan een grote diversiteit aan leefomstandigheden.
Van die aanpassingen kunnen wij veel leren. Hoe kunnen wij de aanpassingen / oplossingen die wij in de natuur waarnemen vertalen naar voor de mens bruikbare technologie en/of gedrag? Dát is biomimicry.

deze domeinnaam is te koop - info: EXINCO, Oosterbeek - t. 026 495 02 02 - postbus@exinco.nl