HOME
De Lotusbloem heeft een geheim, waardoor hij zo prachtig schoon blijft, terwijl hij toch vaak te vinden is in zanderige en modderige moeras omgevingen!
De oppervlakte van de bladeren onthullen onder de microscoop hun geheim: microscopisch kleine 'bultjes' of 'nopjes' met op de toppen daarvan een dun laagje was.
Vuil en waterdruppels waar vuil in zit, maakt slechts contact met de toppen van de 'bultjes' en door het waslaagje glijdt het vuil er erg gemakkelijk af. En omdat de bultjes dichter op elkaar staan dan de vuildeeltjes of druppels groot zijn, kunnen de vuildeeltjes ook niet tussen de bultjes in geraken.

Een fabrikant van verf zag een kans en ontwikkelde een verf die na droging een soortgelijke oppervlaktestructuur heeft. Ideaal voor oa. buitenmuren die snel vuil worden van bv. opspattend water.BIOMIMICRY VOORBEELDEN
De natuur is in miljoenen jaren geëvolueerd tot een rijke flora en fauna, die zich perfect heeft aangepast aan een grote diversiteit aan leefomstandigheden.
Van die aanpassingen kunnen wij veel leren. Hoe kunnen wij de aanpassingen / oplossingen die wij in de natuur waarnemen vertalen naar voor de mens bruikbare technologie en/of gedrag? Dát is biomimicry.

deze domeinnaam is te koop - info: EXINCO, Oosterbeek - t. 026 495 02 02 - postbus@exinco.nl