+31 (0)26 213 65 50 info@biomimicry.nl

Modellen

Biomimicry modellen

Ter ondersteuning van het ontwerp van een innovatieve en veerkrachtige organisatie

 

Cristóbal Vila, Nature by Numbers

 

Modellen vinden we overal in de natuur. Een van de bekendste is de gulden snede. Na Euclides en Plato bestudeerden nog talloze anderen de gulden snede, onder wie Kepler, Luca Pacioli, Roger Penrose en uiteraard niet te vergeten Leonardo van Pisa, tegenwoordig bekend als Fibonacci. Mark Barr gaf de verhouding van de gulden snede de Griekse letter Φ, de eerste letter van de naam Phidias (Griekse beeldhouwer die leefde van 490 – 430 v.Chr., hij zou de gulden snede bij bouwwerken hebben toegepast. De Fibonaccireeks (1-1-2-3-5-8-13 etc.) is verrassend veel in de natuur te vinden, evenals de daarvan af te leiden logaritmische spiraal. Hieronder een filmpje gemaakt door CosmicContinuum met talloze voorbeelden:

 

Naast de gulden snede als wiskundig model, dat gebruikt wordt bij architectuur en productdesignvraagstukken, is de nautilusschelp de basis voor onze designspiraal. Deze geeft ons handvatten hoe te ontwerpen vanuit een natuurlijk perspectief. Het voordeel van een natuurlijk en biologisch gestuurd innovatieproces is dat we kunnen afkijken bij werkende voorbeelden in de natuur, met de zekerheid dat het ontwerp ook werkt, want anders was het organisme uitgestorven.

 

Designspiraal

 

Bij elk nieuwe ontwerp hoort een veranderproces. De verandercyclus van het 5 O verandermodel herhaalt zich regelmatig, net zoals dat ook in de natuur gebeurt. Een organisme blijft in een continue veranderingsmodus waardoor snel en effectief veranderd kan worden indien noodzakelijk. Ditzelfde principe is nodig voor een innovatieve en veerkrachtige organisatie, vandaar het natuurlijk 5 O verandermodel:

5 O-verandermodel

 

Dit zijn enkele modellen en technieken die wij toepassen bij de creatie van een veerkrachtige organisatie. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons.